El president de CiU al Parlament, Oriol Pujol, va defensar, el passat 25 de juny, que s'impulsi una nova Llei Electoral, que inclogui la figura del diputat d'assignació territorial, per així acabar amb la sensació que els polítics són una "casta" que viu al marge de la realitat. CiU i PSC mantindran aquest dimarts la primera reunió de cara a l'elaboració d'una nova Llei Electoral.
El viceprimer secretari dels socialistes catalans ha dit que "estem a favor de negociar una Llei Electoral catalana" i ha recordat que el PSC és "l’únic grup que ha presentat un text articulat, un model molt conegut, basat en el sistema alemany, que estableix en doble vot".
També ha volgut tranquil·litzar a la resta de partits de la cambra catalana dient que "intentarem arribar a un acord, i ja els hi dic que no hi haurà un acord on hi hagi el PSC que limiti o redueixi la proporcionalitat, i per tant és molt difícil un acord que perjudiqui els partits més petits".
Per la seva banda, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha demanat participar en les converses per pactar la Llei Electoral catalana, i ha expressat la seva confiança en que el Govern convocarà el PPC per parlar sobre aquest assumpte.
En roda de premsa, Sánchez-Camacho ha apel · lat a la "responsabilitat" de PSC i de CiU perquè obrin la resta de partits la negociació que mantenen. "La Llei Electoral és cosa de tots, i no de dos", ha explicat abans de dir que "el PPC està a favor d’elaborar aquesta llei, que porta 30 anys de retard, i aconseguir així una major i millor participació dels catalans en l’elecció dels seus representants".
El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha alertat sobre un possible pacte CiU-PSC per aprovar una Llei Electoral que "consagri un sistema bipartidista" menys proporcional que l'actual, i ha rebutjat la fórmula de "districtes uninominals" proposada per la vicepresidenta Joana Ortega.
Ridao s'ha referit, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva d'ERC, a la possibilitat que CiU i PSC "estiguin fabricat una coartada", arran de les reclamacions del moviment del 15-M, per pactar per seu compte una Llei Electoral catalana pensada per afavorir els seus interessos.
Ha rebutjat, en aquest sentit, la proposta feta en unes declaracions per la vicepresidenta i consellera de Governació, Joana Ortega, segons la qual s'implantaria un sistema electoral basat en l'elecció d'un diputat directe per districte.
"No som ingenus -ha indicat Ridao-, nosaltres també volem una Llei Electoral, però no estem d'acord que CiU i PSC pactin un sistema majoritari per consagrar el bipartidisme, quan el que els ciutadans reclamen és més proporcionalitat i que tots els territoris estiguin, al mateix temps, degudament representats".
Per la seva banda, Ciutadans ha acusat CiU de voler "fer-se un vestit a mida" amb la nova Llei Electoral aprofitant la "debilitat" del PSC, i ha retret a aquests dos partits que es reuneixin "a esquenes" de la resta de formacions polítiques al Parlament.
El portaveu i diputat Jordi Cañas, s'ha referit a la reunió que mantindran CiU i PSC de cara a l'elaboració d'una nova Llei Electoral i al contingut de la proposta dels nacionalistes i ha advertit que el seu partit no permetrà que s'acoti la pluralitat política donant prioritat al "territori per sobre dels ciutadans".
Finalment, el secretari general de Solidaritat, Uriel Bertran, ha comparegut per a demanar una nova Llei Electoral de llistes obertes que a més respecti la proporcionalitat de vots al Parlament de Catalunya.
En cap cas, ha dit, la nova Llei Electoral no es pot convertir en "un regnat a dues bandes entre CiU i PSC", com ja succeeix a l'Estat espanyol entre PP-PSOE i que només reforça els partits grans.
Segons Bertran, aquests acords entre PSC i CiU "a porta tancada" van encaminats "a perpetuar el bipartidisme" a Catalunya i, en conseqüència, a rebaixar la qualitat democràtica.
Font de la noticia: e-noticies.com